XPS 300 ST

Nagyméretű zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemez.

Alkalmazási terület: Mezőgazdasági épületek látszó felületű hőszigetelésére. Magastetők, többrétegű falszerkezetek, pince oldalfalak hőszigetelésére.

Élképzés: csap-hornyos
Táblaméret: 600×2400 mm

Kategóriák: ,

Leírás

RAVATHERM XPS 300 ST

A RAVATHERM XPS 300 ST mérete 60×240 cm (1,44 m²), a táblák élei csaphornyos kialakításúak a hő híd mentes és gyors szerelhetőség érdekében. Belülről látszó fedélszerkezet és faburkolat, vagy vasbeton koporsófödém esetén az egyik legjobb megoldás a szarufák, a tetőszerkezet külső síkján beépített hőszigetelés. A kék színű extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek széles skálán alkalmazhatók a homogén, zártcellás anyagszerkezetből adódó alábbi előnyös tulajdonságoknak köszönhetően: tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy szilárdság és merevség; mérettartóság; korhadásállóság; kevés hulladékkal, egyszerűen és gyorsan beépíthető.

Magastetőben

A hőszigetelés elhelyezését az ereszvonallal párhuzamosan felerősített, a hőszigetelés vastagságával megegyező magasságú pallótól kell elindítani. A RAVATHERM XPS ST lemezek eltolt kötésben, szoros ütközéssel a kötések mentén egymásba ékelődnek, ezáltal kiküszöbölve a hőhidak keletkezését.
Gerinceknél, tetőfelépítményeknél a csatlakozási hézagokat PUR-habbal kell kitölteni. Az ellenléceket előzetesen ki kell fúrni, megelőzve az elrepedésüket vagy a rögzítő elemek általi széthasításukat. A hőszigetelő lemezek és az ellenlécek rögzítő elemeit a tervezőnek méreteznie kell.

Nagy vastagságú hőszigetelés beépítése

Nagy vastagságú hőszigetelés (≥120 mm) esetén az ellenlécezésen keresztül történő biztonságos rögzítés speciális hosszúságú és szilárdságú rögzítőelemek sűrűbb elhelyezését követeli meg a megnövekedett igénybevételek miatt, amely jelentős többletköltségekkel járhat. Ekkor a hőszigetelés kétrétegű beépítése ajánlott. A hőszigetelést ez esetben teljes felületen alá kell támasztani. Ez a megoldást például a vasbeton lemez felületének egyenetlensége esetén is célszerű megoldás lehet.
A tetőhöz lejtésirányában 50/75 vagy 60/80 mm keresztmetszetű impregnált rögzítőlécek erősítendők a vízzáró alátétfedésen keresztül a szerkezethez – amennyiben az a hőszigetelés alá kerül. Alternatív rétegfelépítést kínál a páraáteresztő alátétfedés beépítése közvetlenül a hőszigetelő táblák felületén. Ekkor a hőszigetelés alatt párafékező réteg általában nem szükséges, de a rögzítőlécek és a betonfelület közé elválasztó réteg elhelyezése ajánlott.
A rögzítőlécek közé pontosan méretre szabott 50, vagy 60 mm vastagságú RAVATHERM XPS hőszigetelő táblák oldószermentes hidegragasztóval, vagy PUR ragasztóhabbal pontonként rögzítendők. A lécezést célszerű a táblamérethez igazítani. A legalsó sort mechanikailag is a födémhez kell erősíteni. A szélesebb csatlakozási hézagokat PUR-habbal célszerű kitölteni.

RAVATHERM XPS hőszigetelés második rétegét felületfolytonosan, eltolt kötésben, előfúrt ellenléceken keresztül az előre elhelyezett rögzítőlécekhez kell csavarozni, a faszerkezetű tetőkhöz hasonlóan.
E megoldás akár 180-320 mm összvastagságú hőszigetelésnél is egyszerűen és megbízhatóan alkalmazható.

MEZŐGAZDASÁGI ÉPÜLETBEN

A RAVATHERM XPS 300 ST táblákat a tetőszerkezet felett, a keretállások között és a keretállások, vagy tartószerkezet síkja alatt is el lehet helyezni.

Az RAVATHERM XPS táblákat eltolt kötésben, pontos illesztéssel kell beépíteni. A hosszúság irányába eső, táblánként legalább két rögzítési pont közötti legnagyobb távolság:
• 40-50 mm vastagságnál: max. 1,00 m
• 60-120 mm vastagságnál: max. 1,25 m.

A RAVATHERM XPS lemezeket horganyzott nagyfejű csavarokkal, műanyagtányéros csavarokkal, vagy speciális acél keményhab rögzítőkapcsokkal kell a tartószerkezethez erősíteni. Utóbbiakkal a hőszigetelő táblák élprofiljába rejtett rögzítés valósítható meg.

Fontos

A RAVATHERM XPS termékek tartós alkalmazási hőmérséklete max. +75 °C.
Magasabb hőmérsékleten a táblák megolvadnak, maradandó alakváltozást szenvednek.

A RAVATHERM XPS termékek -ökológiailag biztonságos- égéskésleltető adalékot tartalmaznak, amitől gyújtóláng hatására ugyan képes az égésre, de gyulladási hőmérséklet alatt önkioltóan viselkednek. Az alkalmazás során mindenkor figyelembe kell venni az érvényes tűzvédelmi előírásokat.

A RAVATHERM XPS termékek az építőiparban szokásosan használt oldó- és lágyítószermentes anyagoknak ellenállnak. (Oldószermentes bitumenes komponensek, vizes bázisú favédő anyagok, mész, cement, falazó- és vakolóhabarcsok, anhidrit-gipsz, stb.)
Bizonyos szerves anyagok, oldószeres fakonzerválók, festékadalékok, oldószerek (aceton, etil-acetát, petróleum, benzin, stb.) a lemezeket károsítják, lágyulást, zsugorodást, anyagkárosodást okoznak.
Ragasztásnál oldószermentes ragasztót kell alkalmazni, figyelembe véve a gyártónak a polisztirolhab ragasztására vonatkozó útmutatóját.
Az XPS termékeket közvetlen-, tartósan intenzív napsugárzásnak nem szabad kitenni.

További részletek