Lakásfelújítás, és amit tudni érdemes

Szinte mindenki életében legalább egyszer aktuális a lakásfelújítás témája, ezért, ha még nem is jött el a pillanat, mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy mi mindennel jár a folyamat. Rendszerint a költözés ad alkalmat a felújítási munkálatokra, hiszen ilyenkor új lendülettel neki lehet fogni a változtatásoknak. Pozitívum, hogy ilyenkor egyszerűbb a kivitelezés, hiszen még nem a helyszínen zajlanak a családi mindennapok. Sokan azonban a már meglévő lakásukban, házukban élve vesznek észre halogatást nem tűrő javítani valókat.

A felújítási munkálatok az alapvető vezetékek cseréjétől kezdve a lakberendezési finomhangoláson át sok mindenre kiterjedhetnek, de egy átfogó felújítás számtalan dolgot fog érinteni. Vitathatatlan, hogy a felújítás nem a legkényelmesebb időtöltés, de egy alaposan kivitelezett elképzelés csodálatos változással jár az egész család, az összes lakó életére nézve. Cikkünkben minden lényeges kérdést érinteni fogunk, amelyek átgondolása segít jól megtervezni és megszervezni a lakásfelújítás folyamatának egészét.

A felújítás típusai

Egy felújítás előtt mindenképpen tisztázni kell a folyamatok célját. Azonosítani kell, mivel nem vagyunk elégedettek, mi az, amin mindenképpen változtatni kell. Attól függően, hogy milyen részletes munkálatokat igényel a beavatkozás, alapvetően három csoportba oszthatjuk a felújítási folyamatokat: 
– Teljes lakásfelújítás
– Részleges lakásfelújítás
– Családi ház felújítása

Teljes lakásfelújítás

A nevéből is kitűnik, hogy ebben az esetben teljes körű felújításról van szó, tehát szinte az összes létező szakemberre szükség lesz. Ilyenkor erősen ajánlatos keresni egy olyan kivitelező csapatot, amely házon belül rendelkezik a szükséges szakértelemmel. Ellenkező esetben komoly idő- és energiaráfordítás, nem mellesleg türelemjáték lesz összeegyeztetni a vízvezetékszerelőt a burkolóval, a kőművesmunka kivitelezőjével, festővel, gázvezetékszerelővel, asztalossal és még sorolhatnánk.

A teljes lakásfelújítás jellemzője, hogy minél több részlethez hozzányúlnak a kivitelezők, annál több időt emészt fel a folyamat. Ugyanakkor egy használt ingatlan megvásárlásakor megesik, hogy zsákbamacskát vásárol az ember, ami pedig egy teljes körű felújítással tehető csak megbízható otthonná. A legnagyobb nehézség általában a határidők betartatása, valamint az egyes szakemberek munkájának összeegyeztetése. Nagy előny, ha esetleg már családi házak felújításában tapasztalattal rendelkezünk.

Részleges lakásfelújítás

A felújtások legtöbbje ebbe a kategóriába. Példaként említhetnénk a fürdőszoba vagy akár a konyha felújítást. A részleges felújítás főként azért praktikus, mert a költségvetést és az időzítést is kevésbé érinti, mint egy teljes körű folyamat. Leginkább a konyhát vagy a fürdőszobát szokta érinteni, ez esetben főként a víz- és gázvezetékszerelők, burkolatokban érintett szakemberek szükségesek, de a festés is gyakori. A részleges felújítás legfőbb nehézsége abból a tényből fakad, hogy a lakás lakóinak életterébe beavatkozás történik, ami zajjal, piszokkal jár. Pozitívum, hogy a költségeket könnyebben ki lehet gazdálkodni, mint egy komplett felújítás esetén, és bizonyos munkálatokat mi magunk is elvégezhetünk.

Családi ház felújítása

Ez esetben a felújítás során többnyire külsőleg is foglalkoznak az ingatlan állapotával, tehát a homlokzat módosítása, tetőcsere, esetleg hozzáépítés is szóba jöhet, de a nyílászárók cseréje is gyakori. Egy családi ház esetében a vezetékek cseréje is lényegesen nagyobb projekt, mint mondjuk egy panellakás esetében. Természetesen ez esetben sem szükséges mindent egy időben bonyolítani, és érdemes a költségvetéshez is idomulni.

fürdőszoba felújítás

3+1 fontos tényező a felújítások előtt

A lakásfelújítás egy roppant összetett folyamat, amely rengeteg időt, pénzt és energiát emészthet fel. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy céltudatosan közelítsünk a témához. Érdemes azonosítani a felújítás elsőszámú célját, illetve jó, ha van fontossági sorrend. Minden felújításban kulcsfontosságú szerep jut a kivitelező szakembereknek, de például az otthonfelújítási támogatás is izgalmas téma lehet.

Mi a cél?

Érdemes a folyamat elején átgondolni és összeírni, mit szeretnénk elérni a felújítással. Konkrétumok nélkül ugyanis csak álmodozásról beszélhetünk, amelynek az eredménye nem biztos, hogy beteljesíti az elképzeléseket. Át kell gondolni, milyen számunkra az álomlakás? Mi az, ami nagyon zavar jelenleg? Mi a legnagyobb vágy, amit egy otthonnak tudni kell? Ezen a ponton még el lehet engedni a fantáziánkat, hiszen egy képzeletbeli listát készítünk.

Fontossági sorrend, avagy a megfelelő terv elkészítése

Az esetek nagy részében az álomlista rendkívül hosszú, ezért lényeges, hogy próbáljon mindenki fontossági sorrendet felállítani, és meghatározni, hogy a költségvetés, a hely maximális kihasználása, vagy a projekt időbeni lefutása az elsőrendű szempont. Ha ezt sikerül megfogalmazni, lassacskán magától összeáll egy terv, amely mentén a munkálatok haladni tudnak.

Mit bízzunk szigorúan szakikra?

Gyakran követik el az ingatlantulajdonosok azt a hibát, hogy az anyagok, a lakásdekor eldöntésére és beszerzésére szánják a több időt, semmint a szakemberek kilétével foglalkoznának. Egyrészt jó, hogy szakértelem nélkül is ki tudják a tulajdonosok venni a felújításból a részüket, másrészt ez meglehetősen nagy hiba, hiszen a felújítási munkálatok sikere főként a szakemberek munkájának minőségén múlik.

Döntés előtt, ha lehet, szerezzünk be referenciákat a szakemberről. Tapasztalattal rendelkező mestert érdemes felfogadni, aki akár még garanciát is vállal a munkájáért. Minél inkább hosszú távú hatása van a munkának a lakás minőségére, annál lényegesebb, hogy megfelelő szakembert. Például a vízvezetéket semmiképpen se bízza senki egy félig járatos mesterre, a polcok felszerelése azonban akár egy kis amatőr lendülettel is megoldhatóak lehetnek.

Financiális tényezők

Az egyik kulcstényező a költségvetés, ha felújításról van szó. Mindjárt a folyamat elején tisztázni kell, milyen kerettel gazdálkodhat a tulajdonos. Természetesen számba kell venni a hitellehetőségeket, egy esetleges állami támogatás összegének mértékét, és azt is, hogy mely költségek bevállalása éri meg, mert mondjuk hozzáad az ingatlan értékéhez. Ragaszkodni kell a minél pontosabb árajánlatokhoz, amelyeket a mesterektől a folyamat elején érdemes bekérni. Mindezek tudatában pedig már csak az a feladat, hogy ne legyen eltérés a terv és a valóság közt.

felújítás

Felújítás lépésről lépésre

Mielőtt belevág az ember a részleges, esetleg teljes lakásfelújításba, jó, ha legalább elméleti szinten megismerkedik a folyamattal. Akinek nincs szakember a családban, esetleg a baráti körében, akitől személyesen is tájékozódhatna, érdemes megnézni inspirációképpen a lakberendezéssel foglalkozó weboldalakat.

Elavult hálózatok korszerűsítése

Ha már egyszer hozzányúlunk az ingatlanhoz, bölcs dolog a hálózatok cseréjével, ellenőrzésével kezdeni. Legelsőként a víz- és gázvezetékek, majd a villanyvezetékek javasoltak ellenőrzésre. Talán ez a legkellemetlenebb része a felújításnak, hiszen rombolással, porral, zajjal jár, hosszadalmas, panellakás esetében a többi lakást is érintheti, szóval nagy volumenű projekt. Érzékeny jellegére tekintettel semmiképpen sem érdemes szakértők nélkül megpróbálkozni a kivitelezéssel. Jó hír viszont, hogy alkalmat ad a modernizálásra, a hatékonyabb rendszerek, kényelmesebb fényviszonyok kiépítésére, hiszen tiszta lappal lehet kezdeni a lakás működtetését.

Nyílászárók cseréje

Ha már a rombolós szakaszról esett szó, megemlíthetjük a nyílászárókat is, hiszen ez sem mentes a zajtól, portól. Sokan kétszer is meggondolják, hiszen nem olcsó műveletről van szó, de rendkívül gyorsan megtérül a cseréjük, hiszen sokat lehet spórolni, ha megbízható szigeteléssel rendelkezik az ablak, ajtó. Maga a csere pár napos művelet csupán, viszont a méretre készített nyílászárókat időben érdemes megrendelni.

Fürdőszoba/konyha felújítás

Leggyakrabban a konyha és fürdőszoba kerül felújításra, hiszen nagy a megterhelés ezekre a helyiségekre. Ráadásul, ha már a vízvezetékek ellenőrzésre kerülnek, érdemes összekötni a felújítással, vagy fordítva. Mint ahogy minden szoba esetében, itt is lehet költséghatékony, vagy éppen merész árfekvésű dolgokat választani, mindenki a pénztárcájához szabhatja a döntéseit. Préselt fából készült tömegtermékek és egyedi készítésű stílbútorok is kaphatók, a döntést a költségvetés és az igények befolyásolják.

Festés

Az utolsó nagyobb munkafolyamat a festés szokott lenni, amely már igazán látványos, élvezetes folyamat, hiszen ilyenkor végleges formát nyer a hosszadalmas procedúra. Ha valaki mindenképpen spórolni szeretne, esetleg saját maga is szeretne hozzátenni a végeredményhez, a festést ügyes kezű amatőrök is el tudják végezni. Ezzel is meg lehet takarítani némi pénzt, és még emlékek is gyűjthetőek a felújításról.

Ha számokról is szeretnénk szót ejteni, egy komplett ház- vagy lakásfelújítás 1,5-3 hónap alatt elvégezhető, de csakis egy jól megtervezett projekt esetében. Tudni kell ugyanis, hogy a legtöbb idő a várakozással, az egyes csapatok összehangolásával megy el, nem feltétlenül magával a munkával.

Az anyagiakat illetően érdemes lehet az otthonfelújítási támogatás folyósítása kapcsán is érdeklődni.

Ha kell egy kis támogatás a felújításhoz

Mindenképpen érdemes élni az állami otthonfelújítási támogatással, amely az utóbbi időszakban temérdek család boldogulását és kényelmesebb életét segítette elő. A támogatottak köre igazán bő, már egyetlen gyermek nevelése is jogosulttá teheti az igénylőket a támogatásra. Már meglévő otthonok felújítása a cél, amely költségének akár a fele is finanszírozható ilyen módon. Maximum hárommillió forint szerezhető lakásfelújításra, feltéve, hogy a munkálatok összköltsége eléri a 6 millió forintot.

A támogatott felújítási munkálatok köre egészen tág, amelyre igényelhető a támogatás. A lényeg, hogy számlával bizonyított munkáról legyen szó.

Összegzés

Összefoglalónkat áttekintve remélhetőleg sikerült rávilágítanunk, hogy a felújítást nem szabad lebecsülni, egy roppant összetett folyamatról van szó, ugyanakkor mindenképpen érdemes belevágni. Nem csupán a mindennapok lesznek élvezetesebbek és kényelmesebbek egy modern otthonban, de az ingatlan értékének növekedése is megvalósul.

Ha tanácstalan, érdemes segítségül hívni szakértőinket, hiszen minden fázishoz hozzá tudnak majd szólni. Az anyagbeszerzéstől kezdve az ötletelésen, tervezésen át valóban mindenben segítünk. Forduljon munkatársainkhoz bizalommal, vagy tekintse át honlapunkat!

Forrás: https://www.ujhazcentrum.hu/